Bilgisayarlarınız, cep telefonlarınız, ağ ekipmanlarınız, yazıcılar ve serverlarınız önemli bilgileri saklamaktadır. Müşteri bilgileri, kimlik bilgileri, kredi kartı detayları ve şifreler gibi birçok bilgiye bu eski aletlerden ulaşılabilir.
Bu bilgi hırsızlığına engel olmanın tek yolu eski elektronik aletlerin sorumlu bir geri dönüşüm tesisinde veri imha işlemine tabi tutulmasıdır.
Bankalar ve kredi kartı kuruluşlarınca yapılan son araştırmalara göre, kişisel bilgi hırsızlığı dünyada en hızlı artan finansal suçtur. GCL, hassas bilgiler içeren e-atıkların geri dönüşümü konusunda güvenliğe ve gizliliğe büyük önem vermektedir.
Bu nedenle elektronik atıkların geri dönüşümü sırasında her türlü güvenlik önlemini alarak müşterilerinin GCL‘ ye duyduğu güvene uygun hareket eder. Verileri silme ve formatlama gibi önlemler veri hırsızlarına ve siber suçlulara karşı yetersiz kalmaktadır.
Müşterilerimize ait özel veriler, bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların hard disk ve benzeri veri saklayan bölümlerinin a) manyetik alanda silinmesi, b) hard disklerinin delinmesi veya c) hard disklerinin parçalanması yoluyla tamamen güvenli bir şekilde yok edilmesiyle koruma altına alınır.
Müşterilerimizin imha edilen e-atıkları için “Veri İmha Sertifikası” (örneği sayfanın aşağısındadır) düzenlenir. Bu sertifika, GCL tarafından gerçekleştirilen geri dönüşüm işleminin yasal mevzuata ve çevre sağlığına uygun bir şekilde yapıldığını ve atıklardaki bilgilerin güvenli bir şekilde imha edildiğini müşterilerimize taahhüt eder.
Müşterilerimiz dilerlerse veri imha işlemi sürecinde tesisimizde bulunup süreci gözlemleyebilirler. Müşterilerimizin tesisimizde bulunamayacağı durumlar içinse, istek üzerine müşterinin kendi işyerinde veya noter huzurunda imha hizmetleri de verilmektedir.
Kişisel Bilgi Hırsızlığı
İnsanlar genelde cüzdanlarını veya kimliklerini kaybettiklerinde kişisel bilgilerinin çalınması konusunda endişe duyarlar. Birisine verdiğimiz ya da ikinci el olarak sattığımız bir eski elektronik alette kalan kişisel bilgiler çoğumuzun aklına bile gelmez. Kişisel bilgi hırsızlığı ile ilgili aşağıdaki bilgiler eminiz ki sizi şaşırtacaktır.
SİLİNEN DOSYALARA TEKRAR ERİŞİM SAĞLANAMAZ!
Bu çok yanlış bilinen bir konudur. Bilgisayarınızdan bir dosyayı sildiğinizde, dosya artık siz göremeseniz de o veriler hard diskinizde kalır. Bu veriler hard diskinizde yeterli saklama alanı kalmayana kadar, eğer hafızayı çok veri ile doldurmazsanız ise, cihazın tüm kullanım ömrü boyunca orada kalır.
Büyük bir dosyayı silmek istediğinizde geçen zaman ile o dosyayı kaydetmek için gereken zamanı düşünün ve karşılaştırın. Dosyayı kaydetmek için geçen zaman silmek için gereken zamanın yaklaşık 5 ila 10 katıdır. Silme işleminde bilgisayarınız dosyanın yüzde 99 unu hard disk üzerinde bırakır. Bu nedenle dosyaları silmek kişisel bilgi güvenliği için yeterli değildir.
CİHAZI FORMATLAMAK TÜM VERİLERİ SİLMEKTİR!
Birçok insan bilgisayarların formatlanarak tüm verilerinin silineceğini düşünmektedir. Oysaki bilgisayarların işletme sistemleri, formatlama görevini hızla tamamlamak ve sizi en kısa sürede kendi yaptığınız işe döndürmek için programlanmıştır. 1 TB üzerinde hafızası olan hard disklerin tamamen silinmesi minimum birkaç saat sürmektedir. Windows, Mac OS ve Android gibi işletim sistemleri tüm verilerinizi silmek için programlanmamıştır. Bu nedenle elektronik cihazlarınızı formatlamak da kişisel bilgi güvenliği için yeterli değildir.
ELEKTRONİK ALETİM ÇALIŞMIYOR, VERİLERİM ARTIK KULLANILAMAZ!
Eski elektronik aletinizin çalışır durumda olmaması bilgilerinize ulaşılamayacağı anlamına gelmez. Eski hard diskin zarar görmemiş olması tüm verilere ulaşılması için yeterli olacaktır. Bu nedenle, hard diskleri silinmemiş veya imha edilmemiş elektronik aletler kişisel bilgi güvenliği için tehdit oluştururlar.
GİZLİ BİR BİLGİ SAKLAMIYORDUM Kİ BENİM İÇİN BİR TEHLİKE OLSUN!
1980 ve 90 larda bilgisayarlarda saklanan tüm veriler o bilgisayarın klavyesi ile yazılan ve kullanıcının girdiği verilerden oluşmaktaydı. Günümüzde birçok veri pasif olarak bilgisayarınızın ya da elektronik aletinizin hafızasında saklanmaktadır. Son ziyaret ettiğiniz siteler, kişisel bilgiler, sık kullanılan sitelerdeki parolalar gibi. Siz bir internet bankacılığı veya internetten alışveriş için şifre girdiğinizde bu veriler sizin bilginiz dışında hard disk de saklanmaktadır. Bu nedenle günlük hayatımızı kolaylaştıran bu internet uygulamalarının aynı zamanda bir güvenlik riski taşıdığı da unutulmamalıdır.
ELEKTRONİK ALETİMİ GERİ DÖNÜŞÜME VERDİM, HARD DİSKLERİ ZATEN SİLİNMİŞTİR!
Geri dönüşüm her zaman veri imhası anlamına gelmemektedir. Ekonomik değerlerin kaybedilmemesi için tekrar değerlendirebilecek aletlerin veya parçaların tekrar kullanılması geri dönüşüm de esastır. Bu nedenle eski elektronik atıkları kime verdiğiniz çok önemlidir. Çevre bakanlığından lisansı olmayan bir hurdacıya ya da elektronik atık konusunda bilgisi olmayan bir hurda şirketine verilecek elektronik atıklar sizin için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Çünkü çoğu zaman eski elektronik aletlerimiz hurdacılar tarafından, hiçbir işlem görmeden piyasada ikinci el olarak satılmaktadır.
Tüm bu risklerden korunmak için elektronik atıklarınızı GCL gibi ürünün veri imhasını güvenle yapacak sorumlu bir geri dönüşüm tesisine vermeniz gerekmektedir.