SIFIR ATIK VE DÖNGÜSEL EKONOMİ

E-ATIK

ANASAYFA / E-ATIK / SIFIR ATIK VE DÖNGÜSEL EKONOMİ /

2050 yılında E-Atık miktarının şu anki seviyesi olan 50 milyon tondan, 120 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Günümüzde elektronik atıkların sadece yüzde 20 si geri dönüşüm tesislerinde işlem görmektedir. Geriye kalan yüzde 80 ise ya yakılmakta ya da diğer atıklarla beraber gömülmektedir.

Çöpe atılan elektronik atıkların yıllık değeri 60 milyar Amerikan dolarının üzerindedir ki bu rakam dünya üzerindeki 120 ülkenin gayrisafi milli hasılasından daha büyüktür. 

Döngüsel ekonomi, kaynakların gereksiz yere çıkarılmadığı, kullanılmadığı ve boşa harcanmadığı, kaynakların birçok yolla tekrar kazanıldığı, sürdürülebilir işler yarattığı ve sanayiye daha fazla değer kattığı bir ekonomidir. Eski cihazların tekrar kullanılması, israfı ortadan kaldırarak ve elektronik aletlere daha uzun bir kullanım ömrü sağlayarak bu döngüsel yaklaşımı tamamlar. Çalışan ürünler, bir bütün olarak içerdikleri malzemelerin ayrı ayrı değerlerinden daha büyük bir ekonomik değere sahip oldukları için, bu ürünlerin kullanım ömrünün uzatılması veya yeniden kullanılması, geri dönüşümlerinden daha da büyük bir ekonomik fayda sağlar.

Eski elektronik eşyaların başta eğitim, iş alanlarında tekrar kullanılması, yeni iş alanları yaratması ve çevresel etkiyi sınırlandırması sayesinde eski elektronik ürünlerimizden sürdürülebilir bir ürün ortaya çıkmaktadır. Maalesef, eski elektronik eşyalarımızın çoğu yeniden kullanılmıyor ve çöplüklere gidiyor. Teknoloji ve elektronik eşya üreten şirketlerin üzerine düşen, eski elektronikleri azaltma ve yeniden kullanma politikalarına uymaktır.

Sıfır atık politikası ve döngüsel bir ekonomi, finansal ve diğer ekonomik krizler durumunda ekonomik büyümeyi koruma potansiyeline sahiptir. “Değer zincirinin her aşamasında israfı azaltarak, döngüsel ekonomi ekonomik büyümenin doğal kaynak kullanımından ayrılmasında ve böylece çevrenin korunmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, elektronik sanayinde kullanılan nadir toprak elementlerinin kullanımındaki her yüzde 1’lik azalmanın 15-20 milyar dolar bir ekonomik tasarruf ve 100-200,000 yeni iş yaratacağı tahmin edilmektedir.
E-atıklar döngüsel bir ekonomide, iş ve verimlilik artışı sağlar, nadir toprak metallerine olan azalacak ihtiyaçla da zararlı çevresel etkileri azaltır. Sektörün önde gelen şirketi olarak GCL Geri Kazanım,  tesislerinde Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurarak Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından "Sıfır Atık Belgesi" ni almaya hak kazanmıştır. 

Eski cihazlarımızın çoğunu tekrar kullanmaya ve farklı bileşenlerini yeni ürünlerde kullanmaya devam ettikçe, döngüsel ekonominin faydalarını görmeye başlayacağız. Yeniden kullanılabilir, verimli ve sürdürülebilir bir ekonomik model elde etmek, toplumun her kesiminin kazanmasını sağlayacaktır.
 

Bir Birey olarak Ne yapabiliriz?

 
1. E-atıklarla mücadele, kaynaklarımızı tüketme yöntemimizle başlar.

Her satın almadan önce kendinize şunu sorarak başlayın: “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” Alacağınız ürün gerçekten onsuz yapamayacağınız bir şeyse, “Yepyeni bir ürüne ihtiyacım var mı, yoksa ikinci el bir seçenek ihtiyaçlarımı karşılıyor mu?” "Ürünü ne sıklıkla kullanacağım?" "Bir arkadaşımdan ödünç alabilir miyim? ” Göz önünde bulundurabileceğim yeniden kullanılabilir seçenekler (şarj edilebilir piller gibi) var mı? gibi soruları sormamız gerekir.
Dünyayı kurtarabilmemizin birçok yolu var; yapmamız gereken tek şey, tüketimimizi ve karbon ayak izimizi azaltmak için seçeneklerimizi iyi düşünmek.

2. Değiştirmek yerine tamir edin

Arızalı bir elektrikli cihazı atmak yerine, tamir için gönderebilir veya kendiniz nasıl onarılacağını öğrenebilirsiniz. Sadece kendi eşyalarınızı tamir etmek bile size bir şey başarma hissi verir; paradan tasarruf etmenize ve çevreyi korumanıza yardımcı olur!





3. Kullanılabilir eşyalarınızı bağışlayın

Eski bir elektronik cihazı artık kullanamayabilirsiniz, ancak bu başkalarının da kullanamayacağı anlamına gelmez! Ürünümüzü bir süredir kullandığımızı ve bir değişiklik yapmak istediğimizi düşünüyorsak, neden eskisini ihtiyaç duyan birine vermeyelim? Tekrar kullanılması için başkalarına hediye etmek hem ürünlerin kullanım hayatlarını uzatır hem de doğal kaynaklarımızı korur.

4. E-atıkları belirtilen çöp kutularında geri dönüştürün

Ürününüz bozulmuş, onarılamaz veya kullanılamazsa, geri dönüştürülmesi gerekir. Geri dönüşüm, altın, gümüş, bakır ve plastik gibi malzemelerin geri kazanılmasını ve yeni ürünlere dönüştürülmesini sağlar. Geri dönüşüm işlemi, kullanılan yeni malzemelerin miktarını ve karbon ayak izimizi azaltır.

E-atıklarınızı nasıl geri dönüştüreceksiniz?

Geri dönüşüm  toplama noktalarına bırakılan atıklar, geri dönüşüm tesislerine gönderilerek bu tesislerde çevreye dost bir şekilde e-atıklardan maksimum geri dönüştürülebilir malzeme miktarının çıkarılması sağlanır.

BELGELER
Sıfır Atık Belgesi / Zero Waste Certificate