E-ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN FAYDALARI

E-ATIK

ANASAYFA / E-ATIK / E-ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN FAYDALARI /

Doğal Kaynakları Korur: E-atık geri dönüşümü, ömrünü tamamlamış elektronik eşyalardan değerli malzemelerin geri kazanılarak, yeni ürünlerde kullanılmasını sağlar. Böylece, enerji tasarrufu sağlanır, çevre kirliliğinin önüne geçilir, sera gazı emisyonları azalır ve doğal kaynaklar korunur.

Çevreyi Korur: E-atık geri dönüşümü atıklarda bulunan civa, kurşun ve kadmiyum gibi zehirli maddeleri çevreye zarar vermeden geri dönüştürerek, çevrenin korunmasını sağlar.

Yeni İşler Yaratır: E-atık geri dönüşümü, büyüyen bir sektör olarak yeni iş imkanları ve geri dönüştürülen malzemeler için ikinci bir piyasa oluşmasını sağlar.

Atık alanı ihtiyacını azaltır: E-atık geri dönüşümü gereksiz yere verimli topraklarımızın atıklarla dolmasını engelleyerek atık alanlarına olan ihtiyacımızı azaltır.

GCL Geri Kazanım Elektronik Atık ve Katalizör Geri Dönüşümü faaliyetleriyle birçok değerli metali ülke ekonomimize değer olarak kazandırmaktadır. Bu değerli metallerin önemli bölümünü bakır, altın, gümüş ve paladyum oluşturmaktadır.


BAKIR: Bakır en sağlam metallerden biri olarak hayatımızın bir çok alanında, iyi iletkenlik özelliğinden dolayı da elektronik sanayinde sıklıkla kullanılmaktadır. Elektronik devre kartlarının yaklaşık yüzde 20 sini bakır oluşturmaktadır.




Bakır hakkında ilginç bilgiler:


1. Ortalama bir insan hayatında yaklaşık 700 kg bakır kullanmaktadır.

2. Bakır anti bakteriyel bir metaldir. Kapı kolları gibi birçok insanın temas ettiği kamu alanlarında bakterilerin çoğalıp yayılması için bakır kullanılmaktadır.

3. Her evde elektrik kablolarının ve elektronik eşyaların içinde 200 kg, her araba da ise yaklaşık 50 kg bakır kullanılmaktadır.

GCL, her yıl topladığı elektronik atıklardan 450 tondan fazla bakırı geri dönüştürmektedir.


ALTIN: Altın geleneksel sembolik ve parasal değerinin yanında hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. İyi iletkenlik, ısıya dayanıklılık ve korozyon özelliklerinden dolayı da elektronik sanayinde sıklıkla kullanılmaktadır.




Altın hakkında ilginç bilgiler:


1. Altın sarı ya da altın rengindeki tek metaldir. Diğer metaller ancak hava ile reaksiyona girip oksitlenince sarı renk alırlar.

2. Dünya üzerindeki tüm altın rezervi gezegenimizin var oluşundan 200 milyon yıl sonra çarpan meteorlarla oluşmuştur.

3. Altın çok yumuşak ve iyi işlenebilen bir metaldir. Sadece 1 gram altın, 1 metre kare alanı kaplamak için yeterlidir.

GCL, her yıl topladığı elektronik atıklardan 400 kg dan fazla altını geri dönüştürmektedir.


GÜMÜŞ: Mücevher sektöründeki kullanımının dışında dünyada yılda tüketilen gümüşün yarısı elektrik ve elektronik sektöründe pil, cep telefonu ve bilgisayar üretiminde kullanılmaktadır.




Gümüş hakkında ilginç bilgiler:


1. Gümüş tüm metaller içinde en iyi elektrik iletkenliği olan metaldir. Diğer tüm metallerin iletkenliği gümüşün iletkenliği referans alınarak ölçülür. Gümüşün iletkenliği 100 ile ölçüldüğünde altının iletkenliği 76, bakırın ise 97 dir. Bu iletken özelliğinden dolayı arabalarımızın arka camlarında kışın buz çözmek için kullanılan şeritler gümüşten üretilmektedir.

2. Gümüşün milattan önce 5,000 yıllarında bulunduğu tahmin edilmektedir.  Antik Mısır’da milattan önce 4,000 yıllarından kalma gümüş objeler bulunmuştur.

3. Gümüş tarihte 14 dilde para ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır.

GCL, her yıl topladığı elektronik atıklardan 2,000 kg dan fazla gümüşü geri dönüştürmektedir.


PALADYUM:  Platin Grubu Metallerinden olan Paladyum 1802 yılında keşfedilmiştir.  Günümüzde kuyumculuk, elektronik ve otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.


Paladyum hakkında ilginç bilgiler:


1.  Paladyum tüketiminin yarısından fazlası araç katalizörleri üretiminde kullanılmaktadır.

2. Paladyum madenleri nadiren Güney Afrika, Kanada Ve Rusya da bulunmaktadır. Paladyuma olan talebin büyük bölümü araç katalizörlerinin geri dönüşümü ile sağlanmaktadır.

3. Paladyum antialerjik bir metaldir. Bu nedenle kuyumculuk sektöründe 1939 yılından beri beyaz altın üretiminde kullanılmaktadır.

GCL, her yıl 500 kg dan fazla paladyumu geri dönüştürmektedir. Bu miktarın yüzde altmışı araç katalizörlerinden geri kazanılmaktadır.